Klimplanten voor elke stijl tuin (2024)

Opgroeien

Sommige klimplanten zijn geschikt voor grote, open muren en andere zijn tederder of geven de voorkeur aan een plek met volle zon. De keuze van de planten hangt dus af van de ruimte die je wilt vullen of de positie van je constructie.

Zelfs als je een kleine stads- of balkontuin hebt, kun je nog steeds de schoonheid van klimplanten in huis halen. Pak een latwerk en gebruik het als structuur om planten te laten groeien zoals Passiflora (passiebloem) met exotisch uitziende bloemen die het goed doen op een zonnige maar beschutte plek. Geef ze een goede start door ze te planten in Miracle-Gro Peat Free Premium All Purpose Compost die de plant 3 maanden lang voedt en de wortels helpt sterk te groeien. Amethyst’ is een groenblijvende passiebloem die het hele jaar door privacy en structuur biedt, perfect voor een balkontuin.

Voor gesloten en gezellige ruimtes kunnen klimplanten geur toevoegen voor een extra dimensie aan de ruimte. Jasmijn en kamperfoelie zijn geweldige kanshebbers voor geurende klimplanten waarvan de aroma’s je kunnen vergezellen bij het ontspannen of gezellig samenzijn.

Aan de overkant van de zee

Als je aan klimplanten denkt, roept dat misschien beelden op van chocoladehuisjes bedekt met rozen of blauwe regen, maar je hebt geen huisje nodig om een charmante en karaktervolle tuin te hebben.

Als je droomt van een tuin die doet denken aan binnenplaatsen die nostalgische herinneringen oproepen aan familievakanties, vol met rustieke meubels en kleurrijke planten, dan kunnen mediterrane tuinen klimplanten bevatten met een geweldig effect. Bijvoorbeeld, Abeliophyllum distichum (witte forsythia) klimt tegen structuren op met zijn slanke takken die bedekt zijn met donkergroen blad.

Klimplanten voor elke stijl tuin (1)

Zet deze geparfumeerde pluk naast een gezellige bistroset waar je heerlijk buiten kunt eten met je geliefden. In de winter en lente bloeien de geurende witroze bloemen met een heerlijk amandelaroma. Ze groeien graag op een zonnige maar beschutte plek, geef ze een goede start door te planten met Miracle-Gro Peat Free Premium Rose, Tree & Shamp; Shrub Compost die een speciale formule heeft uitgebalanceerd met toegevoegd ijzer om glanzend groene bladeren te geven voor die extra glans.

Als je aan kusttuinen denkt, denk je meteen aan Echium, Eryngium, Armeria maritima en Erigeron, vanwege hun interessante texturen. Echter, Campsis radicans (trompetkamperfoelie) brengt heldere, vurige bloemen in de zomer en herfst die doen denken aan de zon aan de kust waar ze met haar luchtwortels opklimt en zich vastklampt.

Het is allemaal rozengeur en maneschijn

Aan de andere kant, als je kiest voor een klassieke klimmer, zijn rozen een win-win met een enorme verscheidenheid aan klimmende en klimmende soorten om uit te kiezen. Als je een grote structuur wilt bedekken, is ‘Paul’s Himalayan Musk’ een hoge klimroos met roze-witte rozetvormige bloemen met een sterke en muskusachtige geur. De krachtige klimroos is ook zeer geschikt om tot een grote boom uit te groeien, die een verbluffende impact heeft en nog meer allure toevoegt.

Klimplanten voor elke stijl tuin (2)

Voor dieproze bloemen die vervagen naar wit, heeft ‘Minnehaha’ kleine bloemen die er fantastisch uitzien als omlijsting van een huis, boog of pergola waar de lichte geur je begroet als je voorbij loopt. Beide variëteiten zijn eenmalig bloeiend, dus haal het meeste uit de show door te voeden met Miracle-Gro Rose & Shrub Continuous Release Plant Food, dat heesters tot 6 maanden lang voedt en bloemen helpt twee keer zo groot te worden met twee keer zoveel bloemen.

Klimmers verzorgen

Houd er bij klimplanten rekening mee dat hun positie kan betekenen dat ze niet worden blootgesteld aan regenval. Als ze bijvoorbeeld aan de buitenkant van je huis groeien, kan de dakrand het vocht dat de plant kan bereiken beperken. Het is daarom het beste om klimplanten ongeveer 30-45 cm van de voet van de muur te planten, zodat het water de wortels kan bereiken en er genoeg ruimte overblijft voor de wortels om goed te groeien.

Klimplanten kunnen uit de hand lopen en als je ze goed snoeit, houd je ze in toom en stimuleer je een sterkere groei en betere bloemen. Bladverliezende klimplanten kunnen in de herfst gesnoeid worden als het groeiseizoen voorbij is, maar vergeet niet dat laatbloeiende clematissen in de lente gesnoeid moeten worden. Aan de andere kant moeten groenblijvende klimplanten worden gesnoeid als de bloei is afgelopen. Deze hebben meestal een lichte snoei nodig, net genoeg om ze in vorm te houden.

Houd bij het snoeien rekening met de vorm die je wilt behouden en verwijder vervolgens alle dode, zieke of beschadigde stengels, evenals alle groei die de verkeerde kant op groeit.

Ongeacht de stijl of grootte van je tuin, je kunt klimplanten kweken die je muren en structuren omtoveren tot gebieden die bloeien en barsten van het leven.

Klimplanten voor elke stijl tuin (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6304

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.